Vitamine K is de nieuwe D

Publicatie datum 23-12-2019 09:34:11
Categorie Blog - Tips

Vitamine K is de nieuwe D

De kans is groot dat je in deze donkere maanden vitamine D gebruikt. De zonnevitamine beschermt je tegen een winterdip door hormonen beter te laten “parkeren” op de lichaamscellen. Ook maak je van D stress- en geslachtshormonen. Een soort hormoonopwekker dus, die D. Met D bedoelen we altijd D3, de actieve vorm. Maar heb je ook gehoord van vitamine K?

Wat is vitamine K?

Vitamine K is de oudste stof op aarde en heeft de grootste invloed op onze gezondheid. Zo reguleert het 100% van alle genen in ons DNA. Onze genen zijn schakelaars die alles bedienen, van ons immuunsysteem tot stressbestendigheid.

Het verschil tussen K1 en K2

K1 krijg je binnen uit planten zoals bladgroen. Vervolgens maken darmbacteriën er actief K2 van. Het grote verschil tussen K1 en K2 is dat K1 na een paar uur is uitgewerkt en vooral je bloedstolling regelt. K2 doet veel meer en blijft dagenlang actief.

Wat doet K2?

Zomaar een greep uit het repertoire van deze krachtpatser: K2 legt een laag over je bloedvaten die beschermt tegen het afzetten van calcium. Kijk naar je wasmachine van 10 jaar oud en je ziet dat de kalkaanslag een grote impact heeft op de veroudering van je machine. Dit is exact hetzelfde met bloedvaten. Hoe gladder, hoe minder afzetting er is en hoe jonger ze blijven. Daarnaast zorgt K2 voor de bescherming van je zenuwen door een coating te maken. Deze coating heet myeline en zorgt voor buffering tegen prikkels van buitenaf. De myelinelaag zorgt ook voor een beter geheugen en snellere reactietijd. Wel zo handig als je van nature moeite hebt met belangrijke keuzes maken.

Vitamine D en K

Calcium is nodig voor je botten. Vitamine D trekt calcium uit je voeding in je bloedbaan. Maar het is niet deze vitamine die het in je botten brengt. Het is K2. De combinatie van D en K2 zorgt voor opname van calcium in je bloed en het opslaan in je skelet. Daarom horen D en K bij elkaar.

Aanmaak hersencellen

Toen je begon met alcohol drinken heb je vast van je ouders gehoord dat die verloren hersencellen nooit meer terugkomen. Maar gelukkig weten we nu dat het wel mogelijk is, sterker nog: het gebeurt iedere dag. Daar hebben we wel vitamine K voor nodig. In de hippocampus gebeurt het elk moment. En deze kernen zijn verantwoordelijk voor geheugen, geluksbeleving en relativiteitsgevoel.

Aanmaak luteïniserend hormoon

Het luteïniserend hormoon zorgt uiteindelijk voor de aanmaak van de geslachtshormonen oestradiol, testosteron en progesteron. Met andere woorden: K beschermt tegen een hormonale disbalans zoals bij PMS, onvruchtbaarheid, somberheid en overgangsklachten.

Verschil in kwaliteit

De beste vitamine K als supplement is K2 in de vorm van MK-7. Dit heeft de breedste werking. Pas echter op met suppletie van K als je bloedverdunners gebruikt. Loop gerust eens binnen bij Drogisterij De Rode Pilaren. Daar word je van een goed advies voorzien voor jouw unieke situatie. En wist je dat ze ook een webshop hebben?

Bron: For You

Deel deze tip